Kategorier
Historia

R.I.P. Ron Donovan

Den sjunde december 2017 avled affischmakaren och silkscreentryckaren Ron Donovan. Det sägs att han levde ett hårt liv, som till slut tog ut sin rätt med leversvikt och kollapsade njurar. Enligt rapporter var Donovans glada humör dock med honom till slutet. Förutom just humöret så minns de flesta Donovan som en lärare och föregångare till 00-talets konsertaffischexplosion.

Donovan sägs ha börjat med politisk subversiv affischkonst redan på 1980-talet. Hans första konsertaffischer gjordes dock i början på 1990-talet då han grundade Firehouse Kustom Rockart Co – som blev en duo 1997 när Konsertaffischformgivaren och konstnären Chuck Sperry anslöt sig (samarbetet herrarna emellan började dock några år tidigare). Duon var tidig med att kombinera de på den tiden två dominerande stilarna definierade av anmärkningsvärt feta konturteckningar och neopsykedelika. Firehouseaffischer har passande beskrivits som “a classic 70’s muscle car……curvy lines, crazy metallic ink, V-8 blazing, and some really f***ing bad brakes”. Firehouse plockade ner skylten 2012.

Donovan och Sperry inte bara formgav en mängd affischer tillsammans utan experimenterade flitigt med tekniker och material – ex. formskärning och metalliskt och glittrigt bläck – som få brydde sig om då, men som alltfler började använda sig utav när de såg resultatet. Donovan var också medorganisatör till det första Flatstock-konventet. Firehouse fungerande också som en plantskola för en mängd artister och Donovan hade alltid sin dörr öppen för lärlingar.

Bland de mer eller mindre kända namn som sänt sina kondoleanser så hittar vi 1990-tals giganter som Frank Kozik och Mark Arminsky, affischmakare från skarven mellan 90- och 00-talen som Pete Cardoso, Jeral Tidwell, Jeff Wood, Bobby Dixon, Richy Goodtimes, Greg Reinel, Jay Ryan, Billy Perkins, John Howard, diverse gallerister, f.d. silkscreenstudenter som Zoltron samt såklart Chuck Sperry – hans kanske viktigaste samarbetspartner under hans långa karriär. Värt att nämna är att samtliga nämnda, och flertalet andra, alla beskriver Donovan som en mycket nära vän.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *