Kategorier
Historia

R.I.P. Paul Grushkin

o-paul-grushkin-898

Den 29 augusti 2017 avled författaren, arkivarien och konsertaffischgurun Paul Grushkin, enligt rapporter i sviterna av en hjärtinfarkt.  Grushkin är mest känd för standardverken The Art of Rock: Posters from Presley to Punk (1987) och Art of Modern Rock: The Poster Explosion (2004). Grushkin skrev också definierande verk om Greatful Dead, samt arbetade som arkivarie för Bill Graham Presents och Hard Rock Café.

Det går knappast att överskatta arvet efter Grushkin – The Art of Rock kodifierade konsertaffischens historia och är standardverket över alla andra för den psykedeliska konsertaffischen. Det brukas sägas att medan The Art of Rock är det gamla testamentet så är Art of Modern Rock det nya testamentet – Grushkin, och medförfattaren Dennis King, skapade ett monumentalt epos över 1990-talet och det tidiga 00-talets silkscreentryckta konsertaffisch som definierade generationer av konsertaffischmakare, satte disparata trådar i ett sammanhang och visade på den stora konstnärliga verkshöjd som fanns i underjorden.  Många som kommenterar Grushkins bortgång nämner med stor ödmjukhet att Art of Modern Rock förändrade deras liv, bekräftade deras talanger och katapulterade deras karriärer, samt kanske viktigast gav dom respekt för sig själva och sina kollegor. Ett axplock av konsertaffischmakare som visar sin tacksamhet är Leia Bell, Peter Cardoso, Jay Vollmar, Justin Hampton, Delano Garcia, Zen Dragon Gallery, Emek, Malleus, Connie Collingsworth, och många fler.

Med Gigposters.com bortgång och nu Grushkins död så finns det ingen som kan plocka upp olika bitar av affischvärvet och sammanfoga det till en helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *